Hongarije: Suzy en Sofija uit Genk
Sofija is Servische en haar man Peter was Hongaar. Suzy is de dochter.
Peter was soldaat in het Hongaarse leger. Hij vluchtte naar Joegoslavië. Sofija werkte in Joegoslavië op een boerderij waar Peter ook werkte. Zij kenden elkaars taal niet. Hij sprak Hongaars en zij Servisch.
Ze werden een koppel en trouwden in 1956. Na 3 maanden bezochten ze de ambassade die mensen zocht om te werken in het buitenland. In 1956 zijn ze samen uit Rijeka naar Seilles (provincie Namen) gekomen. Sofija was 27 jaar. Tussen de aanvraag en hun vertrek heeft het enkele maanden geduurd.
In België moest het koppel bij een ander Hongaars koppel wonen omdat ze geen kinderen hadden. Zij woonden op de bovenverdieping. Alles was gemeenschappelijk. De WC beneden en water moesten ze gaan halen. Toen Peter in de mijn van Waterschei ging werken kregen ze een houten huis van Texas. Het huis bevatte 2 kamers, WC en kolenkelder waren gemeenschappelijk.
Sofija stak ook de armen uit de mouwen. In het begin deed ze de was van de andere mannen die ook in het logement verbleven. Zij werkte ook in een naburig hotel in Waterschei.
Peter is in 1980 op pensioen gegaan en hij is in 2002 plots overleden.
Sofija had 2 broers. De oudste is overleden en de jongste woont in Kroatië. Zijn zoon is ook naar België gekomen om te werken. In België was de levensstandaard veel hoger, kon men gemakkelijker werk vinden en verdiende men veel meer.
Het koppel heeft 3 kinderen. Eén zoon werkt bij de politie in Brussel, de dochter werkt in het onderhoud en de jongste zoon werkt als zaaltoezichter in het sportcentrum Genk
Sofija had toch wel wat taalproblemen. Zij kende de Hongaarse taal wel wat maar de taal van de liefde is universeel. Nederlands heeft ze geleerd tijdens haar werk. In het begin gaf het toch heel wat moeilijkheden vooral in winkels; Zij zag de winkelwaren maar ze kon het niet lezen maar kon het ook niet vragen omdat ze de taal onvoldoende kende. In het begin waren de contacten met Belgen moeilijk want beiden kenden de taal niet. B. zijn afstandelijker en gesloten. Zij verzorgt nog graag de bloemen in de tuin.
Zij gingen voor de eerste maal naar de bioscoop in het Casino te Waterschei waar ze de film 'King Kong' bekeken. Zij was verschrikt dat de aap zo dicht bij haar stond. Voor haar is er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Vroeger gingen de mensen zingend naar het werk. In Brussel ergerde ze zich dat de mensen geen Nederlands verstonden en/ of praten. Frans was daar de voertaal net zoals in Wallonië.